Uppteckning nummer NM-HHA30700

Meddelare: A.J Kamel  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Baggböle

En min fars mostermor, Källman, tjänade som ung hos Lars i Norrleringen i Torp, Lars hade ryckte om sig att kunna trolla, och många – handa konster hade han då för sig.

En julmorgon, de skulle till kyrkan, lät han vänta på sig länge, fast han korsat och läst för hästarna, så att intet ont skulle kunna bita dem, för det skulle kappköras till och från kyrkan, må veta. Gick så Källman och tittade på kammarfönstret. Där inne såg hon Lars stå med en stor knippa hara – snaror om halsen. På bordet låg ett björnkranium. Lars korsade för sig upprepade gånger med kniven och bet i björnskallen samt gjorde en del andra konster. Sist tog han sig en riktig sup. Så kom han ut. Han hade nu skaffat sig säkerhet för en god jakt och annan lycka under året. Detta hörde jag Källman berätta då jag var barn.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Jakt och skallgång. Jakt.